Yorkshireterrier

Yorkshireterriern är en dvärgterrier med vikt upp till ca 3,2 kg och höjd på ca 18-22 cm. Lever 13-16 år.

Yorkshireterriern avlades fram på 1850-talet från samma område som Airedaleterriern i Yorkshires ulldistrikt. Man kan utgå ifrån att det finns inslag av nord-engelska terrierraser såsom Skye- och Manchesterterrier. Rasnamnet accepterades 1870.

Yorkshireterriern är en vacker, pigg, intelligent, energisk, alert och orädd hund. Den är nyfiken till sin natur och vill gärna hänga med på det mesta. Som alla hundar behöver den uppfostran för att må bra. Yorken blir lätt kompis till barn och till vuxna i alla åldrar Med tanke på rasens ringa storlek är den inte lämplig hos familjer med riktigt små barn, om inte föräldrarna har hundvana och inser att det är just hunden som behöver skyddas från barnet.

Yorkshiterriens päls är till sin struktur mycket lik människans hår, underpäls saknas helt, vilket gör rasen allergivänlig. Risk för allergiutveckling är minimal.

Den legendariska yorkshireterriern Smoky deltog tillsammans med sin husse, amerikanske korpralen William A. Wynne  i strider under Andra Världskriget i Stilla Havet och  tilldelades flera tapperhetsmedaljer och räddade soldaternas liv flera gånger. Han dog 14 år gammal. I USA finns flera monument till minne av Yorkshireterriern Smoky.

Biewer terrier

”Born to love and be loved”

Biewer terrier är en elegant trefärgad dvärgterrier, vikt 1,8-3,6 kg, höjd 18 -28 cm , lever ca 15 år.

Biewer har rak, luftig, strömmande päls med mjukt silkig struktur och unik pälsfärg. Ingen underpäls finns vilket gör rasen allergivänlig.

Rasen har funnits under ca 40 år. Biewer terrier är resultatet av ett aktivt avelsarbete. Ursprunget är en recessiv gen hos yorkshireterrier, som aktiverades och gav delvis vit päls. Efter mycket aktivt avelsarbete presenterades 1989  den nya dekorativa hundrasen för världen som fick namnet Biewer Terrier, efter namnet på den tyska familjen som avlade fram rasen. Rasen är godkänd av de flesta nationella kenneklubbarna, i Sverige blev den godkänd 2018. Den är ännu ej godkänd av FCI. Hundarna är små, vackra, dekorativa, eleganta, keliga, lekfulla, tillgivna, lojala, glada, kloka och milda. Biewer gillar att vara i centrum. Biewer passar ihop med andra husdjur i hemmet så som katter, fåglar, hamstrar. Inga bekymmer!

Hunden passar till alla åldrar, till såväl seniorer, som unga. Rekommenderas dock inte för familjer med riktigt små barn,om inte föräldrarna har hundvana, då en så liten hunden behöver skyddas.

© All rights reserved to Dancing Jewels kennel 2020 | Layout: Jessling Original & Layout